emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır?

Emlakçı Komisyonu

Ev kiralama ve satın alma süreçlerinde, kişisel ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayan mülklerin en kısa sürede bulunmasını sağlayan kişiler emlakçılardır. Lokasyon ve metrekare gibi kişisel kriterlere uygun ev bulma aşamasını fazlasıyla kolaylaştıran emlakçılar, verdikleri bu hizmet karşılığında belirli bir ücret talep ederler. Mülk sahibi ve kiracı arası iletişimi sağlayarak önemli bir köprü görevi gören emlakçılara, ne kadar komisyon ödeyeceğini önceden bilmek ise mülk arayışındaki bütçe denetimi açısından büyük önem taşır. Peki, emlakçı komisyonu ne kadar ve kim tarafından ödenir?

emlakçı komisyonu hesaplama

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Öncelikle emlakçı komisyonu nedir sorusunun yanıtını ele alalım isterseniz. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcı arası iletişimi sağlayarak olası anlaşmazlıkları çözen, aynı zamanda her iki tarafın çıkarlarını koruyarak mülk ticaretindeki veya kiralama aşamalarındaki yasal riskleri önleyen satış danışmanlarına ödenen bir ücrettir. Yasal olarak ödenmesi zorunlu olan bu ücret, emek ve zaman harcayarak mülk alım, satım ve kiralama işlemlerini sonuçlandıran emlakçıların, verdikleri hizmet karşılığında talep ettikleri bir komisyondur. Bu nedenle emlakçı komisyonunun ödenmemesi veya eksik ödenmesi çeşitli yasal yaptırımlara tabidir.


Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre; satışı yapılan bir mülk için ödenmesi gereken emlakçı komisyonu, mülk fiyatının %4’ü kadardır. Kiralama işlemlerinde ise en fazla bir kira fiyatı kadar olmak üzere emlakçı tarafından belirlenir.

Emlakçı Komisyonu Hesaplama

Emlakçı komisyonunun eksiksiz ödenmesi, mülk ticareti ve kiralama işlemlerinin sağlığı açısından önemlidir. Çünkü her emlakçıların, ilgili taraflardan bu komisyon ücretini yasal olarak talep etme hakkı vardır. Dolayısıyla emlakçı komisyonunu ödememek veya eksik ödemek, ilerleyen dönemde konut ticaretini olumsuz yönde etkileyecek yasal yaptırımlarla karşılaşma riski doğurabilir. Emlakçı komisyonunu doğru ödemek ise bu tür riskleri önleyerek yatırım potansiyelini artırmaya yardımcı olabilir.

Emlakçı komisyonunu, bedeli 800.000 TL olan bir konut alımı için hesaplayacak olursak;

  • 16.000 TL (1.000.000 TL * %2) + 2.880 TL (16.000 TL * %18 KDV) = 18.880 TL
    (tek taraftan gelen ücret)
  • 18.880 TL (alıcıdan )+ 18.880 TL (satıcıdan) = 37.760 TL komisyon bedeli ödemesi yapılmalıdır.

Peki, Kiralama İşlemlerinde Komisyon Hesaplama Nasıl Yapılır?

Oldukça basit. Buna göre aylık kirası 20.000 TL olan bir konut için emlakçıya ödenmesi gereken komisyon ücreti ise; tek seferlik alınmak üzere en fazla 20.000 TL olabilir. Elbette bu tutara vergiler dahil değildir. Emlakçı hizmet bedeli için belirlenen vergi oranı %20'dir. Vergiler dahil ödenecek tutar ise 24.000 TL olacaktır.

Genellikle alım-satım işlemlerinde taraflar arası yarı yarıya paylaştırılan, kiralama işlemlerinde ise kiracı tarafından ödenen bu ücret, eğer alıcı-satıcı veya mülk sahibi-kiracı arası yapılan sözleşmede özel olarak belirtilmişse, bu madde doğrultusunda ödenir. Emlakçı komisyonu, sağlıklı ve doğru bir emlak yatırımı yapmak adına oldukça önemlidir ve konut arayışının henüz ilk aşamasında toplam bütçeye dahil edilmesi önerilir.

JobBox
JobBox