Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde, alıcıların ve satıcıların vermiş olduğu bilgilerin doğruluğundan emin olmak, sizi muhtemel sorunlara karşı korur. Çünkü bazı kötü niyetli kişiler, size var olmayan bir ya da istediğinizden farklı bir gayrimenkulün satışını gerçekleştirebilir. Bu da yıpranmanıza neden olabilecek bir sürecin başlaması anlamına gelir. Fakat tapu parsel sorgulama işlemleri bu gibi sorunları ortadan kaldırır. Peki tapu parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Tapu Parsel Sorgulama İşlemi Nedir?

Tapu parsel sorgulama işlemi, herhangi bir taşınmazın pafta, tapu ve konum gibi bilgilerini sorgulamanızı sağlar. Tapu parsel sorgulama işleminde parsel ve ada sorgulanabilir. Parsel ve ada kavramlarının kanundaki tanımları ise şu şekildedir:

Parsel: İmar kanunu ile sınırlı, üzerine tek bir yapı inşa edilebilen arazi parçası.

Ada: Yapay ve doğal sınırlarla ya da kamuya ait caddeler, yollar ve ormanlık alanlarla çevrili parseller topluluğu.

Gayrimenkul alım satımlarından önce tapu üzerinde yer alan parsel ve ada bilgisi sorgulanır ve böylece size sunulmuş olan tüm bilgilerin doğruluğu da teyit edilmiş olur. Özellikle son yıllarda, yanlış ada ve parsel numaraları vermek suretiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetleri bilinirken, alım ve satım işlemleri öncesi tapu parsel sorgulama işleminin muhakkak yapılması gerekiyor!

Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu parsel sorgulama işlemi TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) web sitesi ya da e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. Ayrıca dilerseniz TKGM mobil uygulaması üzerinden de bir sorgulama işlemi yapmanız mümkün. Fakat internet kullanımınız sınırlıysa ve tapu parsel sorgulama işleminin yanında merak ettiklerinizi de öğrenmek istiyorsanız, bu durumda bölgenizde bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne de gidebilirsiniz.

TKGM Web Sitesi Üzerinden Tapu Parsel Sorgulama

TKGM web sitesi ya da mobil uygulamasına giriş yapın ve anasayfada bulunan “parsel sorgulama” sekmesine gittikten sonra şu adımları takip edin:

  • Sol panel üzerinden il, ilçe ve mahalle bilgilerini girin,
  • Bir alt bölümde yer alan parsel ve ada numarası bilgilerini girin, “sorgula” butonuna tıklayın,
  • Eğer sorgulama işlemini yapmak istediğiniz taşınmazın numarasını biliyorsanız, yukarıda bulunan “taşınmaz no” bölümünden de işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Sorgulama işlemi genellikle birkaç saniye içinde tamamlanır ve sorgusunu gerçekleştirdiğiniz parsel ve ada bilgisi harita üzerinde işaretlenir.

E-Devlet Sistemi Üzerinden Tapu Parsel Sorgulama

Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, PTT şubeleri üzerinden bir e-Devlet şifresi edinebilirsiniz. Ardından turkiye.gov.tr adresi üzerinden T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra şu adımları izleyebilirsiniz:

  • E-Devlet anasayfasındaki arama çubuğuna TAKBİS yazın,
  • TAKBİS sekmesine gittiğinizde, kimlik numaranız üzerinde bulunan tüm tapu bilgileri listelenir,
  • Tapu bilgilerinin altında taşınmaz listesi bulunur, bu liste üzerinden herhangi bir taşınmazın il, ilçe, mahalle ve köy bilgilerinin yanı sıra parsel ve ada bilgilerini de görebilirsiniz,
  • Parsel ve ada bilgisini harita üzerinde görmek ya da taşınmaz ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz, “işlemler” sekmesi altındaki “detaylar” bölümüne gidebilirsiniz.

Tüm tapu parsel sorgulama işlemlerini yukarıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanarak kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bu işlemleri akıllı telefon üzerinden yapmak isterseniz, IOS ve Android uygulama merkezleri üzerinden TKGM parsel sorgu uygulamasını indirebilirsiniz. Mobil uygulama üzerindeki işlem adımları da TKGM web sitesi ile hemen hemen aynıdır. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü memurları da bu konuda size yardımcı olabilir!

JobBox
JobBox