Web Tapu Nedir?

Herhangi bir tapu işlemini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirmek uzun süre beklemenizi gerektirebilir. Genellikle sabah saatlerinde kuruma gitmek ve sıraya girmek gerekir. İşte vatandaşların bu uzun bekleyişlerini ortadan kaldırmak ve işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak için bir web tapu sistemi geliştirilmiştir. Peki web tapu sistemi nedir ve nasıl kullanılır?

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır?

Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve şirketlerin, kendilerine ait taşınmazları internet üzerinden takip edebilmesini ve yönetebilmesini sağlayan web tapu sistemi, 2017 yılında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Tarafından geliştirilmiştir. Web tapu sistemi, tapu işlemlerinin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini ve tapu müdürlüklerinde oluşan yoğunluğun azaltılmasını amaçlar. E-Devlet sistemi üzerine entegre şekilde çalışan web tapu sistemi kimlik doğrulama sistemi ile güvenli bir hizmet sunar.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün web tapu sisteminden yabancı ülke vatandaşları, emlakçılar, taşınmaz değerleme uzmanları, kamu kurumları, ticaret sicil kaydı bulunan tüzel kişiler, vakıflar ve lisanslı harita ve kadastro büroları da yararlanabilir.

Web Tapu Sistemi Üzerinden Yapılabilecek İşlemler

Tapu sahipleri, kendilerine ait taşınmazlara dair tüm bilgileri web tapu sistemi üzerinden görüntüleyebilir. Web tapu sistemi üzerinden yapılabilecek diğer işlemler ise şunlardır:

  • Tapu müdürlüklerine gitmeye gerek olmadan, resmi geçerliliği bulunan tapu senedi, tapu kayıt örneği ve ipotek senedi gibi belgeler alınabilir.
  • İnternet üzerinden satış, mirasın intikali ve ipotek de dahil olmak üzere tüm tapu işlemleri için başvuru yapılabilir, gerekli belgeler İnternet üzerinden tapu müdürlüklerine gönderilebilir.
  • Sahtecilik girişimlerinin önlenmesi amacıyla, taşınmazlara dair işlemlerin tapuya gitmeden gerçekleştirilemeyeceğine dair beyan verilebilir ve kaldırılabilir.
  • Tapu sahibi, kendisine ait bir taşınmazın alıcılar ya da başkaları tarafından incelenmesi adına yetki verebilir. Yetkilendirilmiş olan kişiler söz konusu taşınmazı e-Devlet şifresi ile web tapu sistemine giriş yaparak inceleyebilir.

Tapu işlemlerinin, tapu müdürlüklerine gitmeksizin web tapu sistemi üzerinden son aşamaya kadar getirilmesi mümkündür.

Web Tapuya Girerken Hangi Bilgi ve Belgeler Gerekli?

Bir e-Devlet şifresine sahip olmadan web tapu sistemine girmek ya da işlem yapmak mümkün değildir. Bu yüzden eğer bir e-Devlet şifreniz yoksa, öncelikle PTT şubeleri aracılığıyla bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekir. İhtiyaç duyulan diğer bilgi ve belgelerin listesi ise şu şekilde:

  • Gönderilen SMS ve e-posta bildirimlerini alabilmek için sisteme kayıtlı bir telefon numarası ve e-posta adresi,
  • Eğer bir satış işlemi söz konusuysa, satıcının ve alıcının kimlik bilgileri,
  • Alıcıların ya da satıcıların birden fazla olması durumunda pay ve hisse bilgileri,
  • Taşınmaza ait DASK poliçesi ve belediyeden alınan rayiç bedeli belgesi.

Sizden istenen belgeleri JPEG ya da PDF olarak web tapu sistemine yükleyebilirsiniz.

Web Tapu Randevusu Alma

Web tapu randevusu almak için izlemeniz gereken işlem adımları sırasıyla şu şekilde:

  • https://webtapu.tkgm.gov.tr sayfasına gidin ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın,
  • Anasayfada “başvuru yap” butonuna tıklayın,
  • Kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayın,
  • Eğer güncel değilse, telefon numaranızı ve e-posta adresini güncelleyin,
  • İşlem yapmak istediğiniz tapu müdürlüğünü ve yapmak istediğiniz işlemi seçin,
  • Randevu tarihini belirleyin,
  • Web tapu randevusu işleminiz için onay verin.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra ekranda ödemeniz gereken harç miktarı belirir. Harç ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra randevunuz ile ilgili tüm bilgiler e-posta adresiniz ve telefon numaranız aracılığıyla size bildirilir. Eğer sistem üzerinde bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız 181 numaralı telefon üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ulaşabilirsiniz.

JobBox
JobBox